fond oksefond kraftben oksekraftben oksebouillon opskrift

Sådan laver du hjemmelavet fond

Her på Tolykkegård har vi i skrivende stund lige slagtet Hereford-høvederne Gert og Dj Muffin, og køkkenet bugner af krogmodnet oksekød og hakkekød. Derfor er vi i gang med at koge fond. En god oksefond eller lammefond er guld værd. Et godt tip er at gemme den i isterningeposer, så kan man altid smide en håndfuld hjemmelavede bouillon-terninger i aftensmaden. Det er ikke kun afsindigt lækkert, det er også sundt.

En fond kan bruges som smagsgiver til både sovse og gryderetter. Og det giver lige den ekstra dimension, at den er hjemmelavet af gode råvarer. Man må sige, at det tager relativt lang tid at lave en god fond – regn med ca. 14 timer. Heldigvis passer den sig selv langt det meste af tiden. Vi laver som regel fond i enorme portioner ad gangen, det fylder mindre i fryseren på den måde!

Hvis du foretrækker en lys fond, kan du undlade at bage benene og nøjes med at koge fonden. Smagen bliver dog både bedre og kraftigere, hvis du tager turen i ovnen med. I opskriften står der blandende grønsager, og du vælger selvfølgelig bare dem, du har til rådighed. Vores anbefaling er at gå efter f.eks. løg, porre og rodfrugter! Gulerod, selleri, persillerod og pastinak er sikre hit. Tit kan man købe sådan en bakke i supermarkedet med suppegrøntsager. Køb økologisk. Ingen grund til at lave en koncentreret udgave af noget med en masse sprøjtemidler i!

Du kan også smide lige de krydderurter i, du selv foretrækker – og måske lige har stående i vindueskarmen!

Opskriften her stammer fra et gammelt hæfte udgivet af det nu lukkede kødbranchens fællesråd. Vi bruger den som udgangspunkt, men alligevel bliver det aldrig den samme fond hver gang! Til gengæld bliver den altid god.

 

Hjemmelavet fond

2 liter koncentreret fond

Ingredienser
Fremgangsmåde
3 kg okseben
600 g blandede grøntsager
2 spsk hvedemel
2 laurbærblade
8 peberkorn
1 nellikke
2 dl rødvin
6 stilke timian
1 fed hvidløg
Olivenolie
Tænd ovnen på 250 grader.
Ben og afpuds lægges i en bradepande.
Drys med mel og salt og peber.
Sæt bradepanden i ovnen og brun dem i ca. 20 min.
Imens klargør du grøntsagerne.
Skyl, rens, skær i grove stykker.
Varm en stor gryde op.
Brun grøntsagerne hurtigt i hed olie.
Tag benene ud af ovnen.
Læg dem over til grøntsagerne.
Tilsæt krydderurter, krydderier og rødvin.
Fyld op med vand, så det næsten dækker det hele.
Gryden simrer nu uden låg i 12-14 timer.
Hæld mere vand på ca. 1 gang i timen.
Skum suppen med en hulske efter behov.
Efter 12 timer sier du suppen for urenheder.
Herefter koges den yderligere ind.
Stop, når der er ca. 2 liter fond tilbage.
Afkøl i ca. 1 time og frys ned!
Udgivet i Opskrifter og tagget , , , , , , , , , .